Så gjorde jag en viral video på 20 minuter – och nådde 2 miljoner svenskar

Viral video
Alla företag vinner på att lyckas med sociala medier, oavsett storlek eller bransch. Utmaningen är att hitta rätt fokus och nå ut i bruset. Så här gjorde jag för att nå över 2 miljoner svenskar med en enda video.

Nyckeln till att nå ut stavas engagemang. Varje gång någon likear, kommenterar eller reagerar på ditt innehåll på sociala medier belönas du med bättre räckvidd; det vill säga du når ut till fler.

Så hur gör du för att skapa engagerande innehåll? Jag lyckades få till en viral video-fullträff på Facebook när jag jobbade som digital redaktör på affärssajten VA.se. Den här videon fick…

  • 4000 delningar
  • 7500 reaktioner
  • 1,3 miljoner visningar
  • 2 miljoner i räckvidd

Här delar jag med mig av de viktigaste faktorerna för att lyckas, och berättar hur jag gjorde en viral video på 20 minuter som nådde ut till över 2 miljoner svenskar på Facebook.

Välj en tydlig vinkel
Minsta ambivalens eller otydlighet gör att du når ut till färre. Välj en tydlig vinkel som går att förstå på en halv sekund, då har du en god chans att fånga intresset.

Håll det enkelt och kortfattat
Subtila nyanser och långa utlägg fungerar inte på sociala medier. Vill du få personer att sluta scrolla och lägga tid och uppmärksamhet på just ditt inlägg behöver det vara tillgängligt – lätt att ta in helt enkelt.

Det här är det kanske vanligaste och mest grundläggande misstaget som företag gör i sin kommunikation på sociala medier.

Fokus på engagemang
Oavsett vad syftet är med din aktivitet på sociala medier – konverteringar, räckvidd, bygga varumärke, berätta om din produkt – så är engagemang nyckeln till att lyckas. Ditt inlägg måste öppna för en dialog mellan dig och läsaren, samt mellan läsaren och hens nätverk.

Prata inte om dig själv – skapa värde för andra
För att lyckas nå ut måste dina inlägg på sociala medier starta en konversation – och då är det viktigt att skapa värde för andra. Det gör du inte genom att bara prata om dig själv, ditt företag eller din produkt. Det här är det kanske vanligaste och mest grundläggande misstaget som företag gör i sin kommunikation på sociala medier.

Tänk på paketeringen
Rubrik, bild och caption är din första kontakt med publiken, optimera dessa för att maximera effekten. Sätt en enkel rubrik med en tydlig vinkel – som samtidigt innehåller tillräckligt mycket dramatik för att väcka intresset. Välj en bild i färg, med ett tydligt motiv (helst en människa) som framhäver rubriken och förstärker budskapet. Undvik tråkiga reklambilder som ser alltför fejk ut.

Lycka till!
Oliver Pechter
Marketing Manager, Capcito


Vi hjälper ditt företag växa:
Se ditt låneutrymme på 30 sekunder
TESTA HÄR

viral video

Så här gjorde jag en viral video på 20 minuter

Innan jag började som Marketing Manager på Capcito jobbade jag som digital redaktör på affärsmagasinet Veckans Affärer. Min dagliga utmaning då var att få vårt innehåll att nå ut på sociala medier. Så här såg min process ut när jag skapade en viral video på 20 minuter.

Steg 1: Det började med att jag upptäckte en tweet från Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea, där han visade en beräkning på att en genomsnittlig skjorta på H&M skulle behöva bli fem kronor dyrare om fabriksarbetare i Bangladesh ska få en rimlig levnadslön.

Steg 2: Jag såg potentialen för engagemang direkt, och började med att hitta en slagkraftig och enkel rubrik med tydlig vinkel: Så mycket dyrare blir kläderna om H&M betalar fabrikslöner som går att leva på. Enkel att ta in, ett ämne som berör många, och ett känt svenskt varumärke. När vinkeln satt på plats var det lätt att hitta fokus för berättandet.

Steg 3: Jag bröt upp uträkningen i enkla punkter för att presentera det hela på ett lättillgängligt sätt.

Steg 4:
Jag använde ett molnbaserat videoverktyg för att snabbt klippa ihop en video på 45 sekunder. Som material använde jag video på en H&M-butik, olika flygfoton från Bangladesh, samt bäddade in Nordea-chefen Sasja Besliks tweet.

Steg 5: Jag lade till textrutor ovanpå: först rubriken och sedan punkterna i uträkningen, och polerade timingen och tempot i videons berättande. Eftersom de flesta på Facebook kollar videos utan ljud är textningen ett kritiskt moment – det är här du fångar intresset.

Steg 6:
Efter cirka 20 minuter var jag redo att publicera på Facebook. Sedan tog läsarna över – en uppsjö av kommentarer, delningar och diskussioner såg till att räckvidden exploderade; videon blev viral.