Experten: Så lyckas du med digital marknadsföring

 Digital marknadsföring
Digital marknadsföring är hetare än någonsin. Vi har träffat B2B-experten Olof Törnqvist för att prata om hur du lyckas med digital marknadsföring.


Olof Törnqvist är väl lämpad att prata om digital marknadsföring: han är VD och grundare av Triggerbee, en snabbväxande startup inom sales & marketing automation.
 

Hej Olof! Du arbetar med digital marknadsföring och har varit med i många år. Vilka är de största förändringarna som du upplevt?

”Jag startade en egen webbyrå redan 1996, så det var i webbens begynnelse. Några år senare startade jag företaget Camelonta där vi utvecklar och säljer vårt eget CRM, och det var detta som vidare kom att lägga grunden för Triggerbee.”

”Så ja, det har varit en spännande resa och mycket har hänt de senaste åren inom marknadsföring och försäljning. Man behöver jobba på helt andra sätt idag för att nå ut till sina prospektiva köpare. Nya kanaler har dykt upp och andra har försvunnit och det blir svårare att nå ut till sin målgrupp. De hittar den information de behöver själva och tar sina egna köpbeslut.”

”Makten har hamnat i knät på målgruppen och det kräver att vi inom marknad och sälj ställer om, förhåller oss till detta och jobbar smartare. Dessa utmaningar gjorde att jag startade Triggerbee med visionen att kunna erbjuda smart mjukvara som stöd till marknad- och säljstaben i denna förnyade verklighet.”

”Makten har hamnat i knät på målgruppen och det kräver att vi inom marknad och sälj ställer om, förhåller oss till detta och jobbar smartare”

Hur får man som företagare ut sitt budskap till sin målgrupp med digital marknadsföring?

”Det finns lyckligtvis många strategier och nya tekniker för att nå din målgrupp. En vanlig strategi är att jobba med att skapa innehåll som är intressant för din målgrupp och som de vill ta del av. Det kallas för content marketing, eller innehållsmarknadsföring.”

”Men innan du gör någonting annat så måste du definiera din målsättning och välja en strategi. Fråga dig själv: Vad vill jag uppnå? och välj en strategi för att uppnå detta – inom B2B är det oftast fler varma och säljklara leads, alltså företag där intresse för att bli kund finns. Sen måste du välja en mjukvara som stöttar din strategi. Har du inte resurser att investera helhjärtat i en komplett marketing & sales automation svit, kan du nå långt med mindre och bättre tjänster som kopplas ihop. Detta kallas för en sales stack – eller säljstack på ren svenska.”


Vill du sälja mer? Vi hjälper dig växa:
TESTA HÄR

”På Triggerbee har vi trimmat vår egen säljstack och vår innehållsmarknadsföring och det ledde till att vi ökade vår omsättning med 300% på under ett år, utan att ringa ett enda kallt samtal. I vår säljstack har vi knutit ihop Mailchimp som vi använder för epostmarknadsföring, med Pipedrive för CRM genom vår programvara Triggerbee. Men vi använder andra verktyg också som alla kopplats ihop och som tillsammans med vår innehållsstrategi skapar varma leads åt säljteamet.

”När det sen kommer till att nå ut och få läsare så är e-post värdigt bra, tro det eller ej. Tittar vi på konvertering, det vill säga en positiv handling såsom köp eller signup, så är e-post faktiskt den mest effektiva kanalen för att driva konverteringar.”

”Om du segmenterar efter intresse, timing och beteende så är e-post en överlägsen kanal”

Är e-post verkligen fortfarande effektivt för digital marknadsföring?

”Absolut, e-post har störst ROI (Return on investment) och det är även den föredragna kommunikationskanalen bland majoriteten av konsumenter. Det som dock förändrats inom e-post är att det inte lönar sig att mejla kallt, alltså att skicka ut spam. Men, om det sker på mottagarens villkor och om du segmenterar efter intresse, timing och beteende så är e-post en överlägsen kanal.”

”Du behöver bygga upp och förbättra en e-postlista successivt om du vill få ut det mesta av din e-postmarknadsföring. Ju fler adresser i din databas som frivilligt vill ta del av dina nyheter, desto större är din målgrupp för försäljning. Det är ett faktum att de flesta av dina besökare inte kommer tillbaka efter det första besöket på din webbplats och du har ofta inget sätt att kommunicera med de som gör det.”

”Därför är en e-postlista den perfekta kanalen för dig som vill ha ett sätt att kunna skicka ut erbjudanden och låta dina kunder veta att du bryr dig om dem. Folk är vana vid e-post och de vet hur man hanterar det, och det är dels därför det fungerar så bra. Så länge du hanterar din e-postlista på ett schysst sätt, och så länge du inte försöker tränga dig på med olika knep så kommer det nästan alltid att vara en god investering, oavsett vilken bransch du är verksam i. Vi har hjälpt våra kunder att mångdubbla sina e-postdatabaser på kort tid med människor som vill ta del av deras innehåll.”

”LinkedIn är också oerhört kraftfullt för digital marknadsföring. Det är det mest effektiva sociala nätverket för att fånga B2B leads. Enligt färska siffror ifrån LinkedIn så säger ca 79% av marknadsförare inom B2B att LinkedIn är ett effektivt sätt att skapa nya leads och att 80% av de leads de får från sociala nätverk kommer ifrån LinkedIn.”

 

”Tryck inte på ditt varumärke – fokusera på att hjälpa till och peka på de lösningar som din målgrupp vill ha hjälp med”

Hur ska jag jobbar för att nå framgång på LinkedIn?

”Sätt en strategi och arbeta långsiktigt. Tryck inte på ditt varumärke – fokusera på att hjälpa till och peka på de lösningar som din målgrupp vill ha hjälp med. Hur fångar ni upp leadsen? Om ni driver trafik till webbplatsen, fångas de upp på ett bra sätt? Konverterar de? Detta är frågor ni måste ställa er och hitta svar på.


Olofs tips: Så kommer du igång med digital marknadsföring:

1. Var relevant
Det kanske låter lite luddigt, men det är otroligt viktigt att segmentera sin e-postlista när den väl har börjat växa. Du behöver inte tusentals addresser i din e-postlista för att den ska ge pengar för mödan, utan du kan ha nytta även av små listor. De flesta tjänster kan segmentera listorna på ett enkelt sätt och det betyder att man delar upp hela e-postlistan i mindre grupper där alla har något gemensamt. Dessa segment kan vara baserade på språk, bostadsort, optin-källa, vilken typ av produkter du visat intresse för på webbplatsen men även många andra saker.

2. Våga vara personlig
Många gånger skickar företag ut nyhetsbrev som är väldigt opersonliga, och de använder mallar som ser ganska tråkiga ut. Detta resulterar i dåligt engagemang, och personerna som öppnar mailen förväntar sig aldrig att dessa företag vill något annat än att sälja ytterligare en produkt.

3. Bjud på en tipslista
Ja, en sådan som du läser just nu! Vi vill ha enkla tips serverade i kort lättläst format. Mejla ut den till dina prenumeranter och du får besökare till din webbplats och marknadsför dessutom dig själv som en oerhört kompetent person som dina mottagare kommer lockas att vilja göra affärer med.

4. Bygg upp en större e-postdatabas
Ett effektivt sätt är att du lägger till några bonustips i en av dina bloggposter men som man endast får ta del av om man lämnar ifrån sig sin e-postadress. Detta passar perfekt om du marknadsför dig utanför din e-postlista vi, exempelvis via LinkedIn. Här hittar du ett exempel av hur vi har gjort.


Vi hjälper dig växa: Testa ditt utrymme på 30 sekunder
TESTA HÄR

Triggerbees hemsida kan du läsa mer om hur de arbetar med sales och marketing och hur de kan hjälpa dig med din B2B marknadsföring. Där kan du även se vilka verktyg de använder i sin säljstack och hur licenskonstnaderna ser ut för de olika verktygen.